Kun de færreste boliger handles kontant, da der i langt hovedparten af ejendomme i landet findes lån i større eller mindre omfang. Man bør tale med sin bank, før man køber ny bolig, da banken dels kender din økonomiske situation og budget, og de kender også til typerne på boliglån, som de kan rådgive om, da der jo er fordele og ulemper på alle låntyper. Det er ofte nemmere at få en personlig og individuel behandling hos de mindre banker, men disse er normalt ikke landsdækkende. Derfor vælger mange Jyske Bank eller en anden landsdækkende bank med mange gode tilbud på boliglån. De fleste banker samarbejder med et realkreditinstitut, så de kan altså formidle alle former for lån.
Lånetyper til boliger
Boliglån kan være som en uoverskuelig jungle, men her kommer der en enkel oversigt over mulighederne. Renteniveauet i Danmark er så lavt, at det er gyldne tider for boligejere, da udgifterne reelt kun består af afdrag på boliglånet, men for at blive godkendt til et sådant realkreditlån skal man stadig have en god fast indkomst, hvis man køber en dyr ejendom. På erhvervsejendomme og sommerhuse kan man normalt kun få realkreditlån på max. 60 % af salgsværdien, mens man på almindelige boliger kan få belånt op til 80 % af boligen, og restbeløbet kan man enten selv betale kontant, eller man kan optage et boliglån i banken. Kreditforeningslån løber ofte over 10, 20 eller 30 år, og de ligger i øjeblikket på en årlig udlånsrente på mellem 1 % og 3 %. Banklån ligger som regel mellem 4 % og 20 %, og renten vurderes individuelt efter blandt andet disse faktorer:
- Lånets løbetid
- Egenfinansieringsgraden
- Din økonomi
Jo kortere løbetid og højere andel af egenbetalingen, des mindre rente kan man forvente at betale til sin bank. Hvis man tillige har en sund økonomi med fast indkomst og mange aktiver, så kan man ofte presse renten helt i bund, men hvis man har en usikker økonomi, så bliver banken nødt til at foretage en risikovurdering, hvilket er med til at hæve udlånsrenten på banklånet.
Fast eller variabel rente
Der er både fordele og ulemper ved begge typer lån, idet man ved et fast forrentet lån præcist kender sine faste månedlige udgifter, men man betaler til gengæld lidt mere i rente end for lån med variable renter, der jo følger markedsudviklingen. Man kan jo altid indfri sit lån og omlægge det til en bedre rente, men der er trods alt også omkostninger forbundet med låneindfrielse, så det skal man også tage med i sine betragtninger, før man tager en beslutning. Med en variabel flexrente får man normalt den billigste rente, men man kan eventuelt risikere rentestigninger i fremtiden, så derfor vælger mange at tage et flexrente lån med et kort interval på 3-5 år, hvorefter man så tager en ny beslutning ud fra de nye markedsvilkår på lånemarkedet. Hvis man vil være helt sikker på at undgå ubehagelige overraskelser bør man få et renteloft på sit lån, så der findes en maksimal højeste rente, man kan risikere at komme til at betale.